3-5 QERSHOR 2024
KONFERENCA NDËRKOMBËTARE
E KOMISIONERËVE TË INFORMIMIT
www.informationcommissioners2024.al

|

Liria e shprehjes – ende një parakusht për demokracinë?

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Zyra e Komisionerit për të Drejtën e Informimit dhe Mbrojtjen e të Dhënave Personale mori pjesë në konferencën me temë “Liria e shprehjes – ende një parakusht për demokracinë?”, organizuar nga Këshilli i Evropës dhe zhvilluar në selinë e tij në Strazburg të Francës, në datat 13-14 tetor 2015.

Në këtë aktivitet morën pjesë mbi 300 përfaqësues të institucioneve të ndryshme nga shtetet anëtare të KiE dhe jo vetëm; të organizmave evropiane e botërore – ndër më të rëndësishmet, Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut; përfaqësues të biznesit; të shoqatave të gazetarëve; nga shoqëria civile, etj. Në këtë konferencë u trajtuan një sërë temash që kanë të bëjnë me respektimin e të drejtës së lirisë së shprehjes, sidomos në raport me teknologjinë – internetin dhe rrjetet e ndryshme sociale, si dhe balancimin e saj me të drejtën për privatëcinë dhe mbrojtjen e të dhënave personale.

Në fjalën e tij përshëndetëse, z. Thorbjørn Jagland, Sekretari i Përgjithshëm i KiE, teksa theksoi se jetojmë në kohë të vështira për lirinë e fjalës, prezantoi një nismë të institucionit që drejton e mbështetur në 4 shtylla kryesore, për të cilën do të punojë një institucion i specializuar ligjor në Zvicër – Instituti i Drejtësisë Krahasuese (Institute of Comparative Law). Vitin e ardhshëm do të prezantohet raporti përfundimtar, i cili do t’i shërbejë si Këshillit të Evropës, ashtu dhe Asamblesë Parlamentare për amendime të mundshme legjislative, në përmirësimin e kuadrit për zbatimin unifikues të Konventës Evropiane të të Drejtave të Njeriut.

Z. Jagland, vlerësoi si të rëndësishëm edhe ngritjen dhe funksionimin e një portali të specializuar – Platforma për të promovuar mbrojtjen e gazetarisë dhe sigurinë e gazetarëve (Platform to promote the protection of journalism and safety of journalists), instrument mjaft sinjikativ në nxitjen e lirisë së shprehjes.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Image” src=”http://www.tiranaticked.online/wp-content/uploads/2016/11/coe_2.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]